27 de setembre, 2005

Matèries i olors

La seva ambició raïa en aplegar a la seva botiga tot allò que d'alguna manera fes olor o servís per a fer-ne. I per això, juntament amb les pastilles aromàtiques, els pebets i les sufumigacions, també tenia tota classe d'espècies, des de llavor d'anís fins a escorça de canyella, xarops, licors i sucs de fruita, vins de Xipre, Màlaga i Corint, mels, cafès, tes, fruits secs i confitats, figues, bombons, xocolates, castanyes, i fins i tot tàperes, cogombres i cebes adobades i tonyina escabetxada. I a més a més, lacre perfumat, paper de carta perfumat, tinta per a enamorats que feia olor d'essència de roses, cartipassos de cuir espanyol, portaplomes de fusta blanca de sàndal, estoigs i cofres de fusta de cedre, barrija-barreges i xicres per a pètals, recipients de llautó per a encens, flascons i cassoletes de cristall amb taps d'ambre polit, guants i mocadors perfumats, buiracs farcits de flors de nou moscada i papers pintats amb olor d'almesc que podien omplir de perfum una cambra durant més de cent anys.

Patrick Suskind: El perfum














Fotografia d'Antonio Vieira